Una afició apassionant, ho haig de dir. Consisteix bàsicament a fer una recerca d'informació sobre quelcom del passat amb l'objectiu d'aconseguir després recrear-ho de forma fidel. Sol centrar-se a la recreació d'unitats de combat, però abasta també la vida civil i fins i tot religiosa. És també una eina molt potent al servei d'historiadors i arqueòlegs (se n'ha arribat a dir que forma part de l'arqueologia experimental, per motius evidents), ja que els permet de situar un ésser humà en condicions que es donaven a una època determinada i un lloc determinat, i observar-ne tant les possibilitats de comportament com les opcions que a nivell pràctic calgui, relatives a diferents aspectes de la seva vida (relatius a la roba, els equipaments, etc.). Serveix també per a desmitificar la història, i per a desfer molts malentesos provocats per la propaganda (normalment dels vencedors) que desvirtuen i tergiversen massa cops el passat.
A un nivell més proper, ens permet de (re)viure la història i d'apropar-la al públic d'una forma amb la que un llibre, o fins i tot una producció audiovisual, no poden arribar a competir de cap de les maneres. Essent animals socials com som els humans, i bàsicament visuals, el fet de poder (gairebé) tocar la història, i que ens la puguin transmetre oralment persones a un entorn immediat, esdevé un recurs que ens facilita extraordinàriament d'entendre el que ens expliquen. Recordeu sinó el típic comportament de bandejar un manual d'instruccions i demanar a l'instal·lador d'un aparell, o en el seu defecte a una persona que interpretem que en sap, com funciona l'aparell en qüestió, per tal que ens ho ensenyi in situ i al moment mitjançant una lliçó pràctica. Doncs això.
Quan arriba una família davant una noia que va vestida de soldat, li demanen: escolta, i això perquè ho duus? I aquest estri, per a què serveix? I ja hi havien, dones, als exèrcits de llavors? I no pesa molt? I no sues amb tanta roba? I què van fer, les persones que recrees? Si s'apropen a un noi vestit i equipat de terrissaire, li demanen perquè s'ha vestit així, quines eines empra, quins objectes fabrica, si s'hi guanya la vida (figuradament, referint-se al terrissaire recreat i no al recreador mateix)... I tota mena de qüestions. Un tema interessant, que no tothom entén abans de posar-se a recrear: quan recrees la història, la gent no et veu com a individu "actual", sinó que veu el concepte, per dir-ho així, que representes: un terrissaire, una noia soldat, un monjo, un cirurgià-barber-dentista, una dama de la noblesa, un pagès...
Aquesta assimilació se suma als coneixements qui fa recreació històrica adquireix mitjançant la recerca i el contacte amb persones que en saben, i molt, fins arribar a l'erudició, durant la seva tasca-desenvolupament de la seva afició. Com a resultat, el recreador es converteix en un mitjà de transmissió d'aquests coneixements, però amb l'avantatge de poder transformar-los en una doble via: primer, els adapta al llenguatge quotidià, ja que molts cops ho ha hagut de fer per a entendre-ho (que t'agradi la història no vol dir que en siguis un tècnic); després, els fa entenedors en poder transmetre'ls en un ambient molt diferent de l'acadèmic, i en un entorn proper al públic, que té una major predisposició. La gent aprèn més i millor divertint-se, i això és el que sí que aconsegueix fàcilment la recreació històrica amb una facilitat que altres mitjans lluiten per assolir.
Per acabar, deixeu-me que us mostri un exemple:
https://www.facebook.com/CacadorsDistingitsDeCatalunya
Aquesta pàgina de Facebook alberga un grup de recreació històrica al que participo; recreem unes unitats catalanes que van servir a l'administració catalana i francesa durant la Guerra del Francès, lluitant contra les guerrilles borbòniques i fent d'exploradors de l'exèrcit imperial. La quantitat d'informació que hi veureu, en un format molt accessible i amb explicacions prou assequibles, ja paga la pena. Però a més, si l'aneu consultant, descobrireu dades sorprenents respecte d'un passat proper, una època tumultuosa i apassionant, en què res era tan blanc o negre com ens ho pinten tradicionalment, i tot era manipulat en favor d'uns interessos ni tan legítims ni tan patriòtics com ens venen generalment, ans el contrari.
Salut i a reveure!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada