divendres, 15 de gener del 2016

Declaracions Unilateralment Intencionades? Més aviat no.

Després de l'entrevista ahir de la Mònica Terribas al president Puigdemont, ja han començat a aparèixer comentaris respecte de la literalitat amb que va afirmar que no hi havia prevista una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) per aquesta legislatura. L'acusen d'incomplir el programa de Junts pel Sí, i això no és cert, segons el meu entendre, per partida doble.

Primer, mai ha estat previst, ni especificat, de fer una DUI. Aquesta apareix, però, a la pràctica, en forma de resposta obligatòria davant segons quina postura del govern espanyol. Però no com a iniciativa del govern català, sinó com a mecanisme defensiu, com a acte reflex. Per tant, no és previst de fer la DUI com a part del procés, com a etapa fixa per a assolir la independència. De fet, si el procés es desenvolupa pels camins previstos, la DUI és fora de qualsevol previsió. Per tant, tot i que sense aquesta especificació hi sigui, no és previst de fer-la; i com a iniciativa pròpia, sense consultar a l'altra part, no és considerada pel govern català (que sempre manté una comunicació amb el govern espanyol, tot i que aquest la ignori).

Segon, la declaració, a nivell pràctic, hi és però no és unilateral, sinó en resposta a la passivitat negociadora del govern espanyol o una actuació d'intromissió seva en contra del procés de independència. O sigui que en una negociació bilateral, l'omissió o vulneració per part de l'estat espanyol porta a una independència que, si bé no és acordada bilateralment, sí que és producte d'una acció bilateral (ni que sigui per inacció d'una de les parts). Vaja, que si la Generalitat proposa a l'estat una negociació, però l'estat omet la resposta, o respon de forma agressiva, de fet ja es tracta d'una situació bilateral i la resposta, acordada o no, és bilateral.

Conclusió: no és previst fer cap DUI, la DUI no apareix al programa de Junts pel Sí, però la declaració d'independència immediata apareix com a mecanisme reflex contra intromissions del govern espanyol contra el desenvolupament del procés d'independència segons consta al programa de Junts pel Sí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada